top of page

Julien van Middendorp: Living Colour, arttalk.cz

Vernisáž výstavy „Living Colour“ s díly nizozemského malíře Juliena van Middendorpa proběhne v pondělí 23. září 2019 v pražském BB Centru. Expozice představující šest velkých barevných pláten tohoto umělce je pro širokou veřejnost k vidění do 3. listopadu v budově ALPHA na Vyskočilově ulici v BB Centru v Praze 4.

Výstava „Living Colour“ bude mít v Praze svou světovou premiéru, čímž autor vzdává hold městu, které ho poslední čtyři roky inspiruje a podněcuje k tvorbě. Julien van Middendorp představí šest rozměrných pláten uspořádaných do třech párů navzájem propojených živoucími barvami. Dílo umělce se vyznačuje pečlivě promyšlenou kompozicí a využitím základních barev. Jako inspirace mu slouží městský život, díky čemuž mají jeho obrazy výraznou organickou dynamiku.

Julien van Middendorp svou tvorbou navazuje na nizozemské umělecké hnutí „De Stijl“ založené roku 1917 několika význačnými malíři, mezi něž se řadí Piet Mondrian, Vilmos Huszár či Theo van Doesburg. Dalším výrazným vlivem na jeho tvorbu je umělecký směr „Cobra“ vzniklý na přelomu 40. a 50. let 20. století a zahrnující malíře jako Karel Appel, Pierre Alechinsky nebo Asger Jorn.

Julien van Middendorp tvoří již od dětství, k jeho prvním výtvarným experimentům patřily velkoformátové kresby a akvarely. Později navštěvoval výtvarné semináře na umělecké akademii v Utrechtu. Poslední čtyři roky žije a tvoří v Praze. Více informací o něm a jeho tvorbě naleznete na stránkách www.galleryvanmiddendorp.com/.

https://artalk.cz/2019/09/23/tz-julien-van-middendorp/

bottom of page